Çevresel Etmenlerle İlişkili Kategoriler

1. Aile Ortamı
  • Annesine göre, Saliha'nın ev ortamında günlük ve kişisel kullanım için yeterli mutfak eşyası var. İletişim araçlarına (tablet) erişim izni veriliyor. Evdeki eğitim-öğretim materyallerinin bir kısmı anne baba ve bir kısmı da okul tarafından karşılanıyor.

  • Gökhan, büyükannesi, büyükbabası, ebeveynleri ve üç kardeşi ile bir evde yaşıyor. Bir erkek kardeşin hastalığı nedeniyle aile çok zor durumda hissediyor. Sınıf öğretmenine göre anne çok çalışkan, işbirlikçi görünüyor ve Gökhan'ı en çok tanıyan ve bilgi verebilen kişi. Öğretmenler, ailenin kendilerine çok vakit ayıramadığı ve boş zaman etkinliklerinin çok kısıtlı olduğundan endişeleniyor.

  • Sezen annesi, üvey babası ve küçük kız kardeşiyle birlikte küçük bir kasabada bir apartman dairesinde yaşıyor. Sezen'in büyükannesi ve teyzesi de aynı yerde yaşıyor, bu da düzenli bir iletişim olduğu anlamına geliyor. Annesi, Sezen biyolojik baba ile iki haftada bir babaanne gözetiminde çok zor görebildiğini belirtiyor. Sosyal hizmet uzmanının raporuna göre: ailede çocuk dostu barınma - yaşa uygun bakım - oyunlar, yapbozlar, kitaplar... mevcuttur.

  • Anne ve büyükanne Poyraz’ın epilepsi nöbetlerinde yanında olma ve temizliği gibi konularda yardımcı olan kişiler. Anaokulunda, öğretmenleri ve çocuk gelişimciden destek sağlanıyor.

  • Kemal, hem ebeveynleri hem de anneanneyi kendisi hakkında en fazla bilgiye sahip olan ve ona destek olan kişiler olarak tanımlıyor. Okulda çocuğa haftada 16 saat bir hemşire yardımcısı destek olmaktadır. Ayrıca sınıfta haftada 8 saat öğrenciye destek veren özel eğitim öğretmeni bulunuyor.

  • Sınıf öğretmenine göre Leyla'nın ailesi ona önemli ölçüde destek sağlıyor. Kırsal bir bölgede ve bir çiftlikte yaşıyor.

  • Ev ortamı: Murat, 6 kardeşin en büyüğü ve bekar olan annesiyle bir apartmanda yaşıyor.Öğretmeni Murat’ın yaşam durumunu zorlu bir yaşam olarak tanımlıyor. Babayla iletişim yok. Anne iş arıyor ve devletten yardım alıyor. Murat’ınn büyükanne ve büyükbabası, annesini bazen maddi olarak ve bazen de çocuk bakımı yönüyle destekliyor. Yaşa uygun oyun malzemeleri (anneye göre) yetersiz ve maddi durumları nedeniyle pek karşılanmıyor.

  • Aileyle sıkı iletişim halinde olan özel eğitim öğretmenine göre Ebru, ailesi tarafından oldukça iyi destekleniyor. Ayrıca okuldaki öğretmenler de çocuk için büyük çaba sarf ediyor. Ebru ayrıca haftada iki kez özel ders alıyor. Ebru, günlük okul hayatı için gerekli araç-gereçlere sahiptir ve okula uygun kıyafet ve materyallerle gelir. Ailesi, çocuklarının sınıf tekrarı yaşamadan eğitim hayatını sürdürmesini istiyor. Ancak öğrencinin öğretmenleri bunun mümkün olup olmayacağı konusunda oldukça endişeliler.

  • Rafet'in babasına göre, büyük babası onun yetiştirilmesiyle çok ilgili. Baba, Rafet için devletten aile yardımı aldığını belirtti. Rafet ara sıra okul servisi ile okula geliyor.

  • Vera'nın annesi, Vera'nın okul durumu nedeniyle, tüm aile üyelerinin oldukça kaygılı olduğunu belirtiyor. Ailesi, öğrenmesi ve diğer her konuda onu desteklemeye çalışsa da, kızı üzerindeki psikolojik baskı da çok yüksek. Vera ile haftada iki kez çalışan bir öğretmen var, ancak şu ana kadar gözle görülür bir gelişim olmadı. Miyopi ile ilgili olarak, bir göz doktorunun düzenli kontrollerine gidiyor ve gözlük kullanıyor.

  • Tuna, bağımsız hareket edebilmesi için kendisine özel olarak yapılmış ortezler gibi yardımcı araçlar kullanıyor. Bağımsız yürüyebilmesi için bu ortezler sabahları annesi tarafından bacaklarına takılıyor. Yokuşlarda veya merdivenlerde, düşmesini önlemek ve dengesini sağlamak için bir kişinin desteklemesi gerekiyor. Evde, bu destek genellikle ebeveynleri, kardeşleri ve akrabaları tarafından yapılıyor. Günlük yaşamda ona destek olan insanlar bu yaşantıya uyum sağlamaya çaba gösteriyor. Ailesi, okula ulaşımını kolaylaştırmak için okul binasının yakın çevresine taşınmıştır.

  • Özel eğitim öğretmenine göre, Peker büyük bir aile ile çiftlikte yaşıyor. Anne baba ve ağabeyin yanı sıra baba tarafından büyükanne ve büyükbaba da aynı evde yaşıyor. Peker, çiftlikteki çeşitli hayvanlar ve tarım aletleri vakit geçirmeyi seviyor. Kendi bateri seti var ve her hafta müzik kursuna da gidiyor. Ailenin bir bilgisayarı ve Peker'in da kullanabildiği bir oyun konsolu var.

  • Ailesine göre Selda çok sevgi dolu ve düzenli bir aileye sahip. Ebeveynler çocukları için çok endişeli. Sakin bir yerleşim bölgesinde yaşıyorlar ve evlerinin çevresinde (orman ve göl) doğanın tadını çıkarıyorlar. Anne baba olarak onlar için sağlıklı ve dengeli beslenmek de çok önemli.

2. Okul Ortamı
  • Sorumlu sosyal hizmet görevlisi ve okul düzenli olarak işbirliği yapıyor, velilerle düzenli olarak görüşmeler gerçekleştiriliyor. Okul psikoloğunun raporuna göre anne ile oğlu arasında hem psikolog hem de sosyal hizmet uzmanının yetersiz olarak tanımladığı çok yakın bir ilişki var. Sağlanan destekler ve ebeveyn rehberliği, çocuğu çevreleyen tüm ekip tarafından çok faydalı görülüyor. Okul doktoru da ekibin bir parçasıdır, öğretmenleri ve velileri desteklemektedir

  • Öğleden sonra, Saliha öğrenme ve boş zaman etkinliklerine katılıyor. Sandra ve annesi, doğal güzelliklerle çevrili küçük bir kasabada yaşıyor. Sandra erken çocukluk dönemi eğitimi ile destekleniyor. Tüm aile bir aile bakımı yardımı aşıyor. Biyolojik baba ile herhangi bir temas yok. Annesi, kendini ve küçük erkek kardeşini Sandra için önemli referans kişiler olarak adlandırıyor. Ailenin neredeyse hiç arkadaşı/tanıdığı bulunmuyor.

  • Sezen, sınıfta haftada 18 saat bir gölge öğretmen tarafından ve ayrıca iki haftada bir işitme yetersizliği için bir öğretmen tarafından desteklenmektedir.

  • Leyla'ya okulda bir özel eğitim öğretmeni, bir okul psikoloğu, sınıf öğretmeni ve konuşma terapisi destek olmaktadır. Leyla, görsel performansı ve sözel olmayan iletişimi desteklemek için tabletiyle iletişim kuruyor.

  • Murat, 4’ü özel gereksinimli olan ve 22 öğrencinin bulunduğu bir kapsayıcı sınıfta eğitim alıyor. Destekleyici bir özel eğitim öğretmeni, neredeyse tüm öğretim süresi boyunca sınıfta bulunuyor. Murat ayrıca konuşma terapisi desteği alıyor.

  • Rafet genel okul müfredatına göre öğretim görüyor, haftada 4 saat ek bir özel eğitim öğretmeni sınıfta bulunuyor. Bir diğer gölge öğretmenin de (başka bir sınıf arkadaşı için) kısmen Rafet ile ilgilendiği de oluyor.

  • Sınıf öğretmeni, Vera'nın sınıfta iyi düzeyde konuşabildiğini belirtiyor. Vera'nın yakın bir kız arkadaşı var ve diğer çocuklar da Vera'ya karşı çok gayet anlayışlı davranıyorlar.

  • Okulda, ona destek sağlayan bir çok öğretmen var. Sınıftaki diğer çocuklar -örneğin teneffüs sırasında- Tuna'ya destek oluyor.

  • Sınıf öğretmeni Selda’yı sınıfta kontrol altında tutmakta güçlük çektiğini beliriyor. Okulda bir mola odası yok. Davranış problemleri yoğunlaştığında destekleyici bir başka personel olmadığı için okul yönetimi odasında zaman geçiriyor.

  • Peker ders sırasında uygun şekilde giyinir. Kendisiyle ilgilenen referans kişileri (ebeveynler, bakıcılar, öğretmenler) vardır. (e310). Peker'in sınıfta olup bitenleri takip etmek veya belgeleri büyütmek veya kontrastı ayarlamak için bütünleşmiş kameralı kendi bilgisayarı vardır. (e125) Peker, ışığa duyarlı olduğu için güneş gözlüğü takıyor. Ders gürültülüyse, çocuk ses çıkarır. Peker, okulda arkadaşı Hamid'in yanında oturuyor. (e320).

  • Öğretmenler, Eren ebeveynlerinin çok kararlı olduğunu ve Eren için maddi destek ve destek eğitim hizmetleri isteyip, aradıklarını belirtiyorlar. Okulda, Eren düzenli olarak Almanca ve İngilizce derslerinde öğretmenler tarafından bireysel olarak destekleniyor. Eren’in sınıftaki ilerlemesi ve kaynaşması da bir özel eğitim öğretmeni tarafından sürekli olarak değerlendiriliyor. Eren’in ailesinin, ona okula ek olarak bir konuşma terapistinden profesyonel dil desteği dersleri alıp aldırmama konusunda düşünceleri var.
3. Diğer Çevresel Özellikler
  • Doktor Ömer (çocuk hastanesi) ve terapist ekibi, çocuk hastanesinde düzenli olarak Yusuf ile ilgileniyor. Ayrıca bir kurumda düzenli olarak bireysel ve grup terapisi desteği alıyor.

  • Öğretmene göre Peker’in evi işlek bir caddede. Gürültü Peker için oldukça rahatsız edici düzeyde olabilir.

Olaylar

Etkinlik yok
Ekim 02, 2024

ICF Plan Videosu

Ekim 02, 2024

Mainstreaming, dissemination in Turkye

Video documenting mainstreamin, piloting and dissemination activities in Turkiye.
Nisan 26, 2024

DESTEK GEREKSİNİMLERİN PLANLANMASINDA «ICF» KULLANIMI (PILOTING)

Projenin Pilot Uygulaması Atılım Üniversitesinde gerçekleştirildi. 25 Nisan 2024 Perşembe günü yapılan etkinliğe 82 kişi…
Nisan 21, 2024

ICF Plan 3. Bülten

Projemizin 3. Bülteni yayınlanmıştır.
Nisan 05, 2024

Uluslararası Çocuk Gelişimi Kongresi 2023

Uluslararası Çocuk Gelişimi Kongresi 2023 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara da gerçekleştirildi. Kongre'ye davetli konuşmacı…
Nisan 02, 2024

MATER Early Intervention Care, Palma de Mallorca Spain

Private meeting with MATER EIC Coordinator and Assoc. Prof. Berta Paz. Presentation about the ICF…
Aralık 19, 2023

UDEMKO2023'te ICF-Plan Erasmus+ Projemiz

5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen 7.Uluslararası Katılımlı Ulusal Erken Çocuklukta Müdahale…
Kasım 26, 2023

ICF Plan UDEMKO 2023 de Sunuldu

ICF Plan UDEMKO 2023 de Sunuldu
Kasım 07, 2023

Proje Süreci

"Öğrenci Destek Gereksinimlerinin Planlanmasında ICF Kullanımı" (ICF-Plan) Erasmus+ Projesi, 2022-1-AT01-KA220-SCH-000085006 Süre: 01/10/2022 – 30/09/2024 Avrupa…
Kasım 07, 2023

II. ICF TÜRKİYE KONGRESİ “Farklı Sektörlerde ICF Kullanımı” 23-24 Ekim 2023 Atılım Üniversitesi

II. ICF TÜRKİYE KONGRESİ “Farklı Sektörlerde ICF Kullanımı” 23-24 Ekim 2023 Atılım Üniversitesi Atılım Üniversitesi…
Ağustos 26, 2023

ICF'nin Temel Çerçevesi ve Pilot Uygulama Çalışması-I >(Çorum RAM, Turkiye)

ICF-Plan Erasmus+ projemiz kapsamında Çorum RAM özel eğitim öğretmeni Eren ŞAHİN tarafından 24-25 Ağustos 2023…
Temmuz 03, 2023

ICF-Plan aracının olası yapısı yayınlandı.

ICF-Plan aracımızın en iyi uygulama örneklerinin, eğitim materyallerinin yer aldığı, ayrıca sıkça sorulan soruların ve…
Mart 31, 2023

ICF-Plan Projesi İkinci Konsorsiyum (Çevrimiçi) Toplantısı

ICF-Plan (Öğrenci Destek Gereksinimliklerinin Planlanmasında ICF kullanımı) isimli Erasmus+ KA220-SCH projemizin ikinci konsorsiyum toplantısını Avusturya,…
Şubat 14, 2023

ICF Mini-konferans Çorum, Türkiye

Proje ortaklarından Çorum RAM tarafından 20 Aralık 2022'de proje paydaşı okul ve kurum yöneticilerinin katıldığı…
Ocak 25, 2023

Başlangıç Toplantısı

ICF-Plan projesi başlangıç toplantısı 3-4 Ekim 2022'de Avusturya Graz'da gerçekleştirildi. Protokole pdf olarak ulaşmak için…
Aralık 01, 2022

Websitemiz yayında

Web sitemiz 1 Ekim 2022'de yayına başladı.
Aralık 01, 2022

Projemiz başladı

ICF-Plan Erasmus+ projesi 1 Ekim 2022'de başladı!