Vücut İşlevleri

1. Zihinsel İşlevler
  • Okul rehber öğretmeni Kübra’nın hafif zihinsel yetersizliğe sahip olduğunu düşünüyor. Sınıf öğretmenine göre dikkat ve konsantrasyon süresi az ancak hafıza işlevleri akranlarına benzer düzeyde.

  • Musa, adını ve aile üyelerinin adlarını biliyor. Musa kurallı kısa cümleler kuruyor . Sınıf öğretmenine göre hafıza işlevleri kısa sürelidir.

  • Can günde 10 defaya kadar epilepsi nöbeti geçiriyor. Can adını biliyor ve buna tepki veriyor. Aile üyelerini ve anaokulu personelini tanıyor.an, günde birkaç kez bezine kakasını yapıyor.

  • Leyla son dönemde epilepsi nöbeti geçirmiyor. Genellikle bilinci hep açık, çevresinin uzamsal olarak ve sınırlı bir süre içinde yönünü belirleyebilir (örn., tuvalete kendi başına gidebilir). Leyla öğrendiklerini iyi düzeyde hatırlayabiliyor

  • Ayten sağ elini kullanıyor.

2. Psikolojik Bulgular
  • IQ: 85

  • D2 (dikkat testi): PR 4

  • Gerçekleştirilen Eggenberger hesaplama testi: PR 7

  • Salzburg okuma/yazma testi: PR5

  • Sezen, onları kısa bir süredir tanıyor olsa bile, öğretmenlerinin fiziksel yakınlığını (bağlanma davranışı anlamında) arıyor.

  • Esma'nın yeni bir etkinliğe başlamak için yönlendirmeye ihtiyacı var. Ebeveynler de bu durumdan endişeli. Esma'nın dikkati kısa süre sonra dağılmaya başlıyor. Öğrenme içeriğinin akılda kalabilmesi için birkaç kez tekrarlanması gerekir, kendi deneyimlerini ve yaşantısını anlatamıyor. Bazen Esma’nın okulda uyum sağlaması için desteğe ihtiyacı oluyor. Temasa geçildiğinde, çok sık kafası karışıyor veya sık sık basmakalıp davranışlarda bulunuyor.

  • Yakup’un ailesi, oğullarını son derece bilgiç olarak tanımlıyor: her şey her zaman Yakup'un alıştığı gibi olmak zorunda yani rutinleri çok büyük öneme sahip. Günlük yaşantısındaki i rutinlerin bozulması Yakup’u çok rahatsız ediyor.

  • Bir klinik psikolog tarafından yapılan zeka testi bulgularına göre ortalama zekaya sahip olduğu ortaya çıktı. Kendi kendine yapılan bir okuma ve heceleme testi sonucunda ortalamanın oldukça altına puan aldığı görüldü.

  • Sınıf öğretmeni, Vera'yı çok istekli ve etkinliklerini ve ödevlerini yapmada oldukça istekli bir öğrenci olarak tanımlıyor. Genel olarak ise Vera’nın dikkat işlevlerinin oldukça iyi olduğunu belirtiyor.

  • Rahmi’nin hem evde hem de okulda uzuvlarını neredeyse sürekli olarak hareket ettirme problemi var.
  • Ayrıca, özel eğitim öğretmeni, Peker’in hiperaktivite ile de ifade edilen dikkat alanındaki büyük eksikliklerini anlatıyor. Sınıfta ve aynı zamanda evde ödev yaparken, Peker’in yüksek düzeyde dikkat dağınıklığı görünüyor. Aynı zamanda Peker sınıfta yüksek sesle konuşuyor.

  • Ebeveynlere ve öğretmenlere göre Nilüfer, kendi duygularını ifade etmekte ve diğer insanların duygularını anlamakta güçlük çekiyor.

  • Ekip tarafından yapılan değerlendirmelere göre Fatih, dürtü kontrol atılımları sırasında dış uyaranlara neredeyse hiç tepki vermiyor. Bunlar haftada yaklaşık 3 kez meydana geliyor. Bu tepkisizlik, daha uzun bir süre boyunca da var olabiliyor (akşamları, akşam yemeğinden sonra).

  • Öğretmenine göre, Hülya her zaman aynı sandalyeye oturmasına izin verilmediğinde çok ciddi huzursuzluk yaşıyor (çığlık atma, bağırma). Aynı zamanda Hülya, serbest oyun süresi boyunca neredeyse sürekli olarak takıntılı olduğu topaç ile oynuyor.
3. Duyusal Fonksiyonlar ve Ağrı
  • Göz doktorunun incelemelerine göre Leyla miyop ve Leyla, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için kullandığı ilacı aldığından beri ağzında garip tatlar olduğunu anlatıyor. Ayrıca Leyla yüksek sesler duyduğunda ürküyor (Soru: Duyusal hassasiyete sahip olabilir mi?).

  • Sahra istemsiz göz hareketleri nedeniyle bir nesneye uzun süre odaklanmakta güçlük yaşıyor. Görüntüleri ve harfleri tanıyabilmesi için oldukça büyütülmesi gerekiyor.

  • Göz doktorunda yapılan bir göz testi sonucunda Sarp’ın miyop olduğu belirlendi.

  • Anne babasına göre, Peker’in acıya duyarlılığı azalmış.

  • Öğretmene göre Alp duyabiliyor. Özel eğitim açısından değerlendirildiğinde ise gözlük kullanımı nedeniyle gözde kırılma bozukluğu şüphesi vardır.

  • Ferit öğretmenin kaba değerlendirmesine göre duyabiliyor ve görebiliyor Halime numaralı gözlük takıyor. Ebeveynlere göre, kızlarının görme yetersizliği çok ciddi değil, bu yüzden her zaman gözlük takmak zorunda değil, ancak doktor onlara öğrencinin mümkün olduğunca sık gözlük takmasını tavsiye etti.
4. Konuşma ve Ses İşlevleri
  • Nilüfer genellikle monoton bir şekilde konuşur. Konuşma terapistine göre Halime "r"yi telaffuz etmekte zorlanıyor. Genellikle dilbilgisi açısından doğru olmayan cümleler kurabiliyor.

  • Suzan kısıtlı sayıda kişisel ihtiyaçlarını gidecek kadar konuşma sesleri üretebiliyor (bireysel kelimeler: hadi, anne, bak...).
5. Sindirim Fonksiyonları
  • Yağmur ağzını açıp kapatabilir. Tükürük akışını kısmen kontrol edebilir. Rainer çiğneme torbası ile yutabilir, emebilir, ısırabilir ve çiğneyebilir. Kaşıktaki yemeği dudaklarıyla ağzına alabiliyor.
6. Nöromüsküloskeletal Fonksiyonlar
  • Vera'nın parmakları genellikle düzensiz kas gerilimine sahiptir. Vera genellikle aşırı stresli ve gergindir.  Ayakta dururken dengesini korumak için yardıma ihtiyaç duyar ve bu nedenle çoğu zaman güvenli bir şekilde ayakta durabilmek için desteğe ihtiyaç duyar. Vera, özellikle yazarken kasları gergin hareketler gösterir, bu nedenle kısa aralıklarla kaslarını gevşetmek için defalarca kısa molalar verir.

  • Ferit, bağımsız yürüyebiliyor ve ayakta durabiliyor. Spor ayakkabıları ile oynadığında oyun süresi 3 saate kadar sürebiliyor. Alfabedeki harfleri tanır ve isimlendirir.

  • Suzan annesine göre otururken yerde kayabiliyor, üst ve alt bedenindeki kas gerilimi yüksek.

  • Eda genellikle birkaç dakikalık hareketten sonra yoruluyor.

Olaylar

Etkinlik yok
Ekim 02, 2024

ICF Plan Videosu

Ekim 02, 2024

Mainstreaming, dissemination in Turkye

Video documenting mainstreamin, piloting and dissemination activities in Turkiye.
Nisan 26, 2024

DESTEK GEREKSİNİMLERİN PLANLANMASINDA «ICF» KULLANIMI (PILOTING)

Projenin Pilot Uygulaması Atılım Üniversitesinde gerçekleştirildi. 25 Nisan 2024 Perşembe günü yapılan etkinliğe 82 kişi…
Nisan 21, 2024

ICF Plan 3. Bülten

Projemizin 3. Bülteni yayınlanmıştır.
Nisan 05, 2024

Uluslararası Çocuk Gelişimi Kongresi 2023

Uluslararası Çocuk Gelişimi Kongresi 2023 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara da gerçekleştirildi. Kongre'ye davetli konuşmacı…
Nisan 02, 2024

MATER Early Intervention Care, Palma de Mallorca Spain

Private meeting with MATER EIC Coordinator and Assoc. Prof. Berta Paz. Presentation about the ICF…
Aralık 19, 2023

UDEMKO2023'te ICF-Plan Erasmus+ Projemiz

5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen 7.Uluslararası Katılımlı Ulusal Erken Çocuklukta Müdahale…
Kasım 26, 2023

ICF Plan UDEMKO 2023 de Sunuldu

ICF Plan UDEMKO 2023 de Sunuldu
Kasım 07, 2023

Proje Süreci

"Öğrenci Destek Gereksinimlerinin Planlanmasında ICF Kullanımı" (ICF-Plan) Erasmus+ Projesi, 2022-1-AT01-KA220-SCH-000085006 Süre: 01/10/2022 – 30/09/2024 Avrupa…
Kasım 07, 2023

II. ICF TÜRKİYE KONGRESİ “Farklı Sektörlerde ICF Kullanımı” 23-24 Ekim 2023 Atılım Üniversitesi

II. ICF TÜRKİYE KONGRESİ “Farklı Sektörlerde ICF Kullanımı” 23-24 Ekim 2023 Atılım Üniversitesi Atılım Üniversitesi…
Ağustos 26, 2023

ICF'nin Temel Çerçevesi ve Pilot Uygulama Çalışması-I >(Çorum RAM, Turkiye)

ICF-Plan Erasmus+ projemiz kapsamında Çorum RAM özel eğitim öğretmeni Eren ŞAHİN tarafından 24-25 Ağustos 2023…
Temmuz 03, 2023

ICF-Plan aracının olası yapısı yayınlandı.

ICF-Plan aracımızın en iyi uygulama örneklerinin, eğitim materyallerinin yer aldığı, ayrıca sıkça sorulan soruların ve…
Mart 31, 2023

ICF-Plan Projesi İkinci Konsorsiyum (Çevrimiçi) Toplantısı

ICF-Plan (Öğrenci Destek Gereksinimliklerinin Planlanmasında ICF kullanımı) isimli Erasmus+ KA220-SCH projemizin ikinci konsorsiyum toplantısını Avusturya,…
Şubat 14, 2023

ICF Mini-konferans Çorum, Türkiye

Proje ortaklarından Çorum RAM tarafından 20 Aralık 2022'de proje paydaşı okul ve kurum yöneticilerinin katıldığı…
Ocak 25, 2023

Başlangıç Toplantısı

ICF-Plan projesi başlangıç toplantısı 3-4 Ekim 2022'de Avusturya Graz'da gerçekleştirildi. Protokole pdf olarak ulaşmak için…
Aralık 01, 2022

Websitemiz yayında

Web sitemiz 1 Ekim 2022'de yayına başladı.
Aralık 01, 2022

Projemiz başladı

ICF-Plan Erasmus+ projesi 1 Ekim 2022'de başladı!